Bänkarnas bänk

En association till Janis Joplin och det är sången om Mercedes Benz, för jag tyckte att jag hörde hennes stämma på kullen. Efter att ha klättrat uppför en brant backe, satt min vän och jag på bänken och såg ut över det som fanns i området, för mig det glittrande ljuset. Bänkar är bra eftersom de har en märklig effekt på tänkandet. Antingen blir jag tyst. Ett så forsar tankarna fram från gömda fack, det beror lite på vad som händer under dagen.

Reflektionen över Oslo är att överallt fanns det bänkar till och med under skyltfönster och så himla behändigt för trötta ben. Park och torgbänkar antingen av sten eller trä med smidesfötter. Den andre reflektionen är att Oslo inte kändes som en stenstad med fåtal träd för syns skull utan mer som att komma till en stadsidyll med mycket träd och grönska. Mesta-dels är det, de fyrkantiga husen och skyskraporna som dominerar en stad men i Oslo var det som om träden fick företräde framför glas och betong.

Som vanligt köpte vi spårvagnskort för att åka till ändstationer och hann med en tur och retur österut och halv resa norrut. Någon tunnelbana blev det inte, för att åka ut till förorterna. Det skulle behövas några dagar till för ett sådan expedition. Mitt motto är att flanera och sitta på bänkar för att känna pulsen i staden. Är det så att tycke uppstår, kan man alltid åka tillbaka vid senare tillfälle och uppleva mer.

Annonser

, ,

 1. #1 av Jag på 16 oktober 2017 - 21:29

  Klart att man flanera i städer. Då är bänkar välkomna viloplatser. Nog tycker jag att vi i Sverige har ganska gott om bänkar både här och där nuförtiden. Men i vissa storstäder utomlands kan det vara brist på dem. En vacker och fridfull bild med skuggor och ljus.

  • #2 av Barbro på 17 oktober 2017 - 7:46

   Det är första gången jag ser en bänk, nedanför skyltfönster. I stockholm fanns det inga. Malmö har inte det heller. Göteborg likaså men väl många i parker och torg.
   Klart att man ska flanera på semester.

   • #3 av Jag på 17 oktober 2017 - 9:41

    Nej, nedanför skyltfönster är nog inte så vanligt. Mera bänkar åt folket!

   • #4 av Barbro på 18 oktober 2017 - 10:24

    Just, bänkar vill vi ha och många foderautomater till stadens småfåglar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: