Blåmes och kompostjord

2016-04-10-DSC_5560

Det finns en varmkompost i trädgården, inklämd mellan två enebuskar. Den står bra där i hörnet. I år fick vi cirka 50 liter egen jord.  Varje gång grönsaks/växtavfall (potatis-majrovsskal, sallad, äggskal, kaffefilter med sump) – vissnade blommor läggs ned i varmkomposten, strör jag på ett par skovlor sysavjord. För bättre luftning ligger det i botten avbrutna kvistar och löv.

Den kändes nyfiket att lyfta på locket, titta ned och lukta men det här året fanns ingen dålig doft. Det är lätt att få en varmkompost en aningens för blöt. Det fanns 3 stycken pantersniglar och i botten kröp några gråsuggor. Det finns inga myror.

Alles 18 rinkar på en yta av 500 kvadrat. Det mesta av kompostenjorden fick årets nya grävda rink, där det ska odlas lök på frö och som blir till sättlök året därpå.

Jag gick ut i morse till äppelträden vid halvniosnåret, där fåglarna äter och lät solen skina på nacken en stund. Stod alldeles stilla ett par minuter. Och vet du vad!!:) En blåmes kom och satt sig på en kvist endast någon meter ifrån mig. Det finns således, talgoxe, ett stort antal sparvar, två blåmesar och två turkduvor och ett par välmående ringduvor. Säsongen för fåglar är – inte – slut.

Annonser

, , , , , , , ,

 1. #1 av Carl Nygren på 15 april 2016 - 6:27

  Vad härligt med en ny odlingssäsong! Har nyss köpt en varmkompost och två stycken pallkragar. Och massor av ko-gödslad jord. Lycka till med dina odlingar!

  • #2 av Barbro på 16 april 2016 - 14:01

   Ja, det ska bli trevligt att nosa på mer luft och jord i händerna.
   Varmkomposten har jag mycket nytta av. Fortfarande en väl fungerande kompost.
   Lycka till själv med dina odlingar!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: