Nationalfågel och ny gångrutt

2016-01-01-DSC_5175

Det är bra att det kom snö och blev kallt. En starkt solsken visade sig några dagar straxt efter nyåret. Och grannskapets alla barn tog fram hjälm, klubbor och skridskor för att ge sig ut och spela hockey på en ganska stor vattenfylld pöl på åkern. Jag vill gärna säga pöl för det är ingen sjö.

Det har bildats många små delta i ett flackt landskap, för vart ska vattnet ta vägen när marken redan är mättad. Naturen är listig och korrigerar helt utan vår hjälpande hand.

Fåglarna har fått regelbundna fröskopor varje dag sen slutet på november. Talgbollar och stundom en hopsamlad större boll av oljerika fröer, oxtalg, russin och äpple. Den bollen är uppäten på ett dygn.

Det känns lite som att betrakta en mindre ornitologisk park av olika fåglar från köksfönstret. Oftats lyfter alla fåglar i klunga till närmaste träd, när ytterdörren öppnas. Alla bevingade djur verkar få sitt men i turordning. De större först och de mindre sen. Kråkor däribland Arne, en hop av sparvar, talgoxar, ett par rödfinkar, två skator och mr. och mrs. koltrast. Den orangenäbbade fågeln har blivit vald till Sveriges nationalfågel.

Mr.Trast är förevigad på en snutt video för att mr.T. ska få lite underhållning. Är den godkänd lägger han en tass på skärmen och följer fågelns rörelser med stora kattögon. Till slut verkar katten inse att det inte är en verklig fågel och ledsnar men under tiden är det skoj att följa tisstass fokus.

Straxt före årsskiftet tog jag en ny gångsträcka på lite nätt 3 kilometer. Sen, kom snö och halka. Ännu är jag inte tillräckligt modig för att gå 3 kilometer på isigt underlag. Med andra ord har det blivit ett avbrott i rutinen.

Annonser

, , , , , ,

  1. #1 av Jag på 13 januari 2016 - 13:24

    En vintersaga, tack för den! Hoppas att du har kommit iväg på din nya gångrutt.

    • #2 av Barbro på 14 januari 2016 - 9:27

      Tyvärr inte. Isiga vägar gör att jag tvekar. Nog för att snö är vackert men inte isigt underlag för mina fötter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: