Arasta Bazaar, Istanbul

2013-03-16-DSC_6612

Arasta Bazaar i Istanbul. Det låg framför Blå moskén, som en sidogata i gyttret av hus och hotell. Jag kom aldrig till Grand Bazaar eftersom det var stängt på söndagar. Tycker du, att du missade något? Nej, alla intryck, människor och moskéer, Haga Sofia, alla katter, taxis gav tillräckligt. Är det en plats att återvända till? Ja kanske i framtiden.

Fotografiskt, helt underbar miljö men det har även Lisbon, Portugal. Polen, New York, Rom städer jag ännu inte har besökt, har helt tvärsäkert gatuhörn, lyktstolpar och fönster reflektioner som inte jag ser i Lund, Malmö el. Helsingborg. Helt säkert är tågstation i torp den mest fotograferade perrongen i hela Sverige, under olika årstider och ljusförhållanden. Om jag inte kan min bakgård el. hem miljö tillräckligt bra, vad gäller skuggor, fotografiska tillfälligheter, människor eller detaljer, så kan jag inte heller fotografera på ett sunt sätt i en främmande stad.

Vad det kan bli, är kaosartade ögonblicksfoton eftersom det blir nya intryck. Bildkaos, upplevde jag första gången i Lisbon, andra gången gick det bättre, tredje besöket alldeles utmärkt. Jag uppskattar att flanera i stadsdelar i lugn takt. Att flänga omkring som en våt turist, är inte min stil. Möten med lokal befolkning eller äta en Bosnisk kyckling soppa med bröd och en kopp te för 40 lira för två, ett kvarter bort från Grand Bazaar ger mer substans från en storstad.

2013-03-16-DSC_6747

Konsten att pruta. Enligt sed ska man pruta på saker man vill köpa på en bazaar. Jag kände dock att det är inte något som jag kan på mina fem fingrar. Det slutar med att jag köper hela affären men ändå står innehavaren kvar på samma fläck och ropar ut sina varor till nästa presumtiv kund. Känn dig grundlurad tjejen om du inte kan konsten att pruta på priset.

2013-03-16-DSC_6630

Fascinerades av alla lampor. Inomhus tak på café eller matställen, var fyllda av kulörta lampor i olika form. Lamporna nedan, hänger utomhus under ett tak.

Kebab i Istanbul smakade som kebab nog ska smaka. Inte särskilt kryddstark utan en mild smak. Godiset ganska sött. Bakverken och glassen var himmelsk för gommen. Vin var inte särskilt märkvärdigt, smakar som vin i allmänhet. Däremot har Portugal ypperliga viner även som bordsvin.

2013-03-16-DSC_6607

Annons

, , , , , , , , , , ,

  1. #1 av sedge808 på 27 mars 2013 - 2:33

    love the last one with the lamps.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: