Man måste tänka sig Sisyfos lycklig

Sisofys fick ett straff av guden Thanatos att rulla upp ett stenblock uppför en kulle, men den föll alltid tillbaka till utgångsläget när den väl var där. Hur skulle myten ha sett ut, om Sisofys istället hade balanserat stenklumpen så väl, att den av sig själv tippar prydligt utför på andra sidan och börjar rulla ned med en väldig kraft? Min bild påminner om Sisyfos myten, men stenen finns på ryggen dock finns extra lyftkraft med toppen av ett pekfinger. Med den här positionen blir det svårare, mycket svårare och det kommer att ta längre tid än vanligt att förflytta blocket.

Jag lämnar alla de olika definitioner som kan tänkas uppstå eftersom vi, alla har en egen sanning om hur världen borde se ut. Det vore dock trevligt om bilden och tolkningen skapar tankespår.

Det ryktas i stan att ett splirrans nytt köpcenter har öppnat. Emporia. Ordet emporium är latin från grekiskan, emporos och som betyder marknadsplats. En ny marknadsplats för att konsumera sig vild länge och väl. Cornucopia gäst skriver högst fem år, och det är nog vad jag också kan tänka mig. Sen mattas köpglädjen av och då måste butikerna slå på den stora trumman igen, för att locka till sig folket.

Nina Björk skriver om valet att välja och det gör vi sannerligen i allt men för att kunna göra det behöver man konkretisera och reflektera mer än två gånger, vad behöver jag egentligen? Vi kan välja genom att helt enkelt gå förbi de där lysande butiksfönsterna med  röda och blå mattor vid entrén och inte ens känna saknad efter en ny pryl. Inte ens bli irriterad eller frustrerad till och med gå in och klämma på prylen, bara för att…

Men, vi kan även välja, att bli valda av utbudet utan att reflektera och det slutar med att vi köper allt som finns i godisbutiken även om det inte behövs, utan bara för att…

Albert Camus (Le Mythe de Sisyphe (1942) skriver Man måste tänka sig Sisyfos lycklig.

Premiären av Emporia ger lyckan till människorna. Emporia ger sensationen av något nytt och fantastiskt, absolut och därför ska jag bege mig dit för att fotografera och för att med egna ögon uppleva templet. Den personliga, ekonomiska baksmällan däremot, blir kanske inte lika skoj för flertalet. Lite senare, kommer de att få ett stenblock (notan) att rulla upp för kullen i form av personlig skuldsättning.

Annonser

, , , , , , , ,

  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: