Tallhöjdens julbord 2011

Tallhöjden eller Tallkotten i Simlångsdalen utanför Halmstad äger stor gemytlighet och personlig service. Det känns naturligt att kalla platsen tallkotten eftersom byggnaden är omgiven av tallar som har kottar.

Är det god mat? Ja, det kan jag lugnt påstå. Vällagad och variationsrik, t.ex. syrlig svamp och söta hagtorn. Flera sorters skinka, korv, hemmagjord mimosa sallad, omelett och ett antal burkar med olika sill.

Värdinnan Lotta talade om att 7 tallrikar julmat är brukligt men för mig blev det 3 tallrikar. Den tredje var godis det vill säga knäck och ett par så kallade snickers.

Det är inte endast julmat utan den prisvärda hotell vistelsen på Tallkotten som gör att jag återvänder. God mat och gott vin och frukost i en miljö som är ovanlig.

Byggnaden påminner om ett italienskt hus eller varför inte en byggnad från Portugal. Inventarierna känns inte heller typiskt svenskt eftersom Tallhöjdens Värdshus byggdes av den välkände Sture G. Ohlsson född i Malmö 1904. Sture hann med ca 60 länder under sitt aktiva liv och från jordens alla hörn har han tagit med sig många av de konstföremål som nu pryder värdshuset. Det finns en gigantiskt mussla, nära baren på ett bord.

I den totala upplevelsen, är det för mig att också åka framåt på landsväg/motorväg. Mil efter mil som läggs bakom med det spinnande motorljudet och all mil som återstår tills jag är framme på plats. Det har inte göra med pris utan med mitt sinne som uppskattar att just – åka framåt.

Vad ni ser här, är korridoren till rummen. Gammalt, slitet men trevligt. Det hänger saker överallt, (teckningar) tavlor och skulpturer. Sängarna är byggda i rustikt (alm) trä med fyra vita pålar.

Sköna sängar med fluffiga varma täcken. Blir det för varmt är det bara att öppna en dubbel dörr med gammalt glas. Bilden är tagen i entrén men de här glasen finns även i hotellrummen. Den här juvliga utsikten kan man se på sommaren, terrakotta krukor som står på klinkerplattor.

Baren i huset har höga trebenstolar i karvat trä. Till höger på bilden går en trappa ned till entrén.

Till vänster finns receptionen och ett par rum där gäster kan spisa maten som köksmästaren har lagat.

Det fanns en övertäckt pool på baksidan och där det hade samlats regnvatten. Jag är inte nöjd med titlarna men bildens innehåll är svår. Surrealistisk

, , , , , , , ,

  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: