Gräsklipps entusiaten

Gräsklippet håller kvar fukten i jorden och gynnar daggmasken. När jag jämför fukten i t.ex. ros rabatten utan gräsklipp är jorden snustorr, den 13 maj. I rinkarna är jorden precis lagom fuktig.

De lökarna som växer i gräsklippet är spänstiga jämförelsevis med de bräckligt smala gul/röd lökar som inte har klipp.

Det folkliga motståndet till gräsklipp i trädgården är att folk tycker det ser skräpigt ut. Men om de går i skogen på en bädd av löv, känns det helt ok rentav vackert. Märkliga motsatser!! Folk slänger löv nedpackade i blå ikea kassar på tippen. Låt löven ligga kvar, eftersom de ger näring till gräsmattan och rabatter under vintern.

Handjagare med uppsamlare strimlar gräset perfekt. Motorgräsklippare slår sönder gräset, vilket blir blöt och söndermalen ‘gegga’. Om du inte har tillgång eget gräsklipp, använd allmänna områden precis innan de kommunala klipparna kommer och kör med sina maskiner.

Bor du i lägenhet, räfsa ihop klippet efteråt trots att det blir blöt grönmassa går det givetvis att använda till en liten balkongodling.

Hur är det med snigelbesöken? Personligen, har jag aldrig bjudit någon snigel på öl i ett fat.

Blir det inte för blött när det regnar? Kan bli, om det regnar i veckor men när solen börjar lysa igen torkar klippet ovanpå djupsängarna.

Gräsklipp i växthus? Helst inte eftersom klippet möglar, vilket skapar obalans i ett redan fuktig utrymme. Plocka hellre mask och lägg i växthus jorden, så luckrar ‘byggmästarna’ jorden åt dig.

Hur tjockt lager ska man lägga på? Minst, 10 – 15 cm. Jag har aldrig tänkt i centimeter utan det ska bli ett ‘täcke’ på jorden. Hur ofta? ungefär en gång i månaden.

Det fina i sången med gräsklipp är att du åka bort i cirka 3 veckor och när du kommer tillbaka, ser det ut i odlingarna nästan precis, som när du lämnade trädgården. Förutom lite ogräs som du lätt plockar bort.

Annonser

, , , , , , , , ,

  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: