Generationsskifte

Min upplevelse av boken Svart Jord skriven av Gunnar Lindstedt blir skildrat med en bild och döpes härmed till generationsskifte. På bilden står 2 äldre människor på varsin sida om en yngre generation. De äldre har utan tvekan varit med om umbäranden i fråga om brist på bekvämligheter. De 3 yngre lever just nu i en hyggligt modern tillvaro med allt vad som står till buds. De ifrågasätter inte om vattnet ska rinna ur kranen utan att det – bara – gör det.

Tidsskillnaden mellan dessa 2 generation kan vara cirka 70 år men sammanhanget är – Who ****ing care!! Den äldre generation tänkte, att nästa tar över de vi har missat. Så kommer det att fortsätta generation efter generation. Vi, lär oss alltså inte från historien. Ett ganska urholkat och meningslöst uttryck. Det är något som bara sägas. Likaväl som carpe diem.

När jag åker buss tillbaka till modulen kliver jag på från Stora Torget och det man ser från busskuren är just denna vy. Internet stället för ungdomar. Hello, take away cafe. Skivaffär lite till höger som alltid har en högtalare på gatan med trallvänlig musik. På hörnet finns en Mc Donalds.

Internet är som alla vet, året 2010 ett globaliserat nätverk, som i princip används av alla mer eller mindre.  Vem hade kunnat drömma om på 70-talet att 2010 skulle bli så tekniskt avancerat årtionde?

Läs gärna kapitlet ”Revolution” och le allt vad ni kan för det gjorde jag. Det har bara passerat 30 år.

I Metro tidningen, Torsdagen den 19 augusti 2010 finns en artikel skriven av Johan Norborg. Den handlar om vaccin, svininfluensa och hysteri. En tidigare artikel av Norberg kan läsas här. H1N1

Jag tillhör skeptiker sidan i vaccin frågan och hörsammade inte mediadrevets rubriker eller sjukvårdens kallelse. Det som förundrade mig var den massiva köbildningen på vårdcentraler och sjukhus. Varför inte liknande massiva engagemang i att medvetet välja hur vår mat produceras och varifrån den kommer?

Rammstein är ett tyskt industrimetalband som grundades 1994 av Richard Z. Kruspe i Tyskland. I den här youtube videon för Rammstein ut en gummibåt och alla i publiken tar båten framåt med hjälp av sina händer. Det har hänt att Christian ”Flake” Lorenz i Rammstein har ramlat ned i havet av människor och blivit skadad.

Det finns ett sammanhang mellan massivt globalt engagemang och gummibåten.

Svart Jord handlar om mat och på vilket sätt den produceras. Alvin Toffler skrev Den tredje vågen och beskriver ett framtidscenario om jordbruk, småskalighet och vikten av närproducerad mat. Alvin Toffler plitade dock ned sin bok före Gunnar Lindstedt.

Alternativ.nu och Odlaren kan ge möjliga alternativ för ett mer småskaligt och jordnära kvalitetstänkande.

Ylven och Cornucopia är två unga bloggare som driver självhushållning.

Jag vill tro på människans vilja och mentala kapacitet, hennes nyfikenhet och uppfinningsrikedom eftersom jag är en optimist dock en luttrad sådan. Vi gör det bästa som står till buds under den tid vi lever och har alltid så gjort.

Vi tänker och agerar alltefter vår individuella kunskap. Konsten att ifrågasätta. Konsten att vara kreativ. De gamla rostiga bilarna som sprutade svart rök från avgasrören syns mer sällan.

..nä, tror jag ska ta och skaffa mig en liten eka. Ro ut till mitten av sjön och sitta där och guppa med ett fiskespö utan agn.

Annonser

, , , , , , , , , , , , ,

  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.