Skjorta av tagel

Det är cirka 600 år sedan munkar eller kardinaler bar tagelskjortor innanför kläder av siden och guldtyg.  Syftet var att påminna sig själv om att synden fanns bakom varje hörn. Kropp och själ hade inget gemensamt men det är inte sant.

Kropp och själ är i allra högsta grad sammanbundna med varandra. Det är en tankeförändringen av idag som är positiv och mer förankrad hos ett större procental av människor än tidigare.  

Kyrkan blev en förlorare sedan staten skildes från kyrkoväsendet. En del kyrkor har försvunnit som Maglarp kyrka i Trelleborgs kommun. Kvar finns rester i form av stenmur och lite grus. Djupt inne i Smålands skogar står dock en uråldrig röd klockstapel och en vacker liten välskött kyrka som ligger vid en sjö.

Kyrkan som ett hälsotempel. Det är ingen dålig marknadsföring. Kyrkan måste överleva i lågkonjukturens tecken och alla medel är tillåtna eftersom de gamla fina träbänkarna är tommare idag än för bara 9 år tillbaka. Det är de trogna besökarna som alltid har besökt gudstjänsten på söndag som försöker fylla ut bänkraderna.

Enligt en statistik som jag hittade på kära google har kyrkobesöken minskat. Kyrkan måste göra något *radikalt* med sitt hus och hitta andra lockbeten för sin hjord.

Människan har alltid lånat, plagierat eller stulit idéer från varandra. Vare sig människan (läs kyrkan) vill eller inte är vi mer globala. I och med det fordras mer aktiviteter och stimulans som förflyttar sig utanför invanda stigar. Kyrkoväsendet måste även de hänga med i takten eftersom spelytan om konkurrensen är större.

Det är dumdrygt (pompöst) att påstå att det inte finns baktankar. Kyrkans folk vill inte erkänna att de faktiskt flörtar med publiken.

Syjuntornas tid är snart ett minne blott med hembakade bullar som tilltugg. Det är billigare att köpa en tröja. Enklare att handla kanelsnäcker i fryst påse på affären. Världen förändras!

Det positiva i ett nytt hälsotempel är att folk håller igång sina kroppar med stavgång och har förhoppningsvis trevligt. En gemenskap i systrars sällskap.

Annonser

, , , , , ,

  1. Avbön i Svenska Kyrkan « Barbros Foto Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: