Rädslan för att maskinerna ska ta över!

Förhoppningen är att informationen vi söker ska komma till oss i samma sekund vi tänkt tanken.

Jag tänker ge ett exempel och ett som inte är så vanligt. I ämnesraden skriver vi in vart vi vill surfa på nätet men det händer att jag tänker i tanken att det skrivs – av sig självt. Men ack så jag bedrar mig. Datorer är för primitiva. Förmodligen får inte jag uppleva en teknisk förändring av denna magnitud.

Människosläktet behöver inte ha ett implantat i hjärnan. Det kan ersättas med biologiska datorer?

Människan var rädd för det första tåget. Ett frustande ånglok som stånkade ut bolmande vit rök. Förståsigpåarna spådde att åkte man över en viss hastighet var inte det bra. Nu finns det TGV-tåget V150, 574,8 km/h i Frankrike.

Rädslan över att tekniken ska ta herravälde över den tänkande, intelligenta människan är överdriven. Var finns den objektiva distansen till verktyget datorer?

En dator är ett verktyg för att komma åt information. Om läsa/skriva och räkna inte förblir en väsentlig del av grundläggande livserfarenhet känns risken stor är att vi tar steget bakåt till apbeteendet igen. Läsa, skriva och räkna är en förutsättningen för att hantera information även om dator innehåller en kalkulator. Även om Google har translation program. Om grundläggande kunskaper fattas tror jag att vi, människor drar en nitlott.

Citat från: Du, jag och internet. ”Vi är internet”: Vem ger oss grepp om verkligheten och perspektiv i tillvaron?

Vad är verkligheten? Den är personligt upplevd av alla människor. Min verklighet är inte din och det beror på livserfarenheten.

Perspektiv i tillvaron är lika med objektiv distans. Perspektivet kan härledes till grundläggande skolutbildning. Studier på Högskola/Universitet. Till livserfarenhet eller nyfikenhet. Stabila förebilder från andra människor. Att kunna sin historiebok. Och att läsa böcker.

Även om vi i framtiden får väl utvecklade tekniska verktyg behöver vi livserfarenhet. Vi kan ju inte förlita oss på att gps:en alltid ska leda oss. En krets kan gå sönder.

Vad jag vill säga här, är att alltid ifrågasätta förändringen.

English translation.

Annonser

, , , , , , ,

  1. #1 av Brunettdave på 01 augusti 2009 - 21:15

    Hej skrev samma kommentar på fridholm.net:
    Att dela med sig av tankar om Internets utveckling och hur den påverkar oss är ett bra sätt att göra människor medvetna om vad vi alla faktiskt gör ute på nätet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: